Co je důležité při výběru digestoře

17.08.2006 18:20:20
Pokud jste vášnivými kuchaři jistě víte, že při vaření vzniká spousty vůní i nejrůznějších pachů. Ty je třeba z kuchyně vyvětrat pryč. K tomu také slouží v moderní kuchyni digestoř. Digestoří nazýváme odsavač par, který se v naší oblasti používá téměř výlučně k odvětrání kuchyňských prostor. Jak vybrat tu správnou digestoř se dozvíte právě v tomto článku.

Rozdělení digestoří podle umístění:

a) Podvěsné - jsou spotřebiče plochého obdélníkového tvaru, zpravidla umístěné v mezeře či pod závěsnými skřínkami kuchyňské linky. Trubka pro odvod par pak bývá maskována ozdobným komínem či je schována uvnitř skřínky.
b) Komínové digestoře - jsou rozložitější, spotřebiče, často s náročněji propracovaným a elegantnějším designem. Zpravidla se umísťují do mezery mezi závěsnými skřínkami, nikdy však pod ně, neboť by zanikla dominanta těchto přístrojů, kterou je rozložitější ozdobný komín, kryjící trubku pro odvod par.
c) Ostrůvkové - Do této kategorie patří přístroje určené pro větší kuchyně a speciálně pak pro kuchyně, kde je sporák umístěn v kuchyňské lince, která nepřiléhá ke zdi. Ostrůvkové digestoře jsou určeny pro montáž na strop a jejich konstrukce přepokládá volné umístění v prostoru. (Nepřiléhají tedy jednou stranou ke zdi).
d) Plošné či výklopné - Tyto digestoře jsou povětšinou vestavnými spotřebiči a je tedy nutné jejich zabudování do těla kuchyňské linky. Zpravidla do závěsných skřínek.

Rozdělení digestoři podle způsobu zapojení:

1) s filtrem - Jako čistíce prvek se používá uhlíkový filtr. Digestoř s Uhlíkovým filtrem se dá nainstalovat prakticky všude. Pracuje na principu recirkulace. Jinými slovy – přes aktivní uhlíkový filtr se recirkulací vrací do místnosti čistý vzduch. Filtry je ovšem potřeba měnit! Četnost výměny závisí na četnosti vaření. Při běžném provozu v kuchyni postačí výměna jednou za půl roku nebo po 120 hodinách provozu. Modernější výrobky mají ukazatel nasycenosti filtru, který si sám pohlídá nutnost výměny a dá vám signál. Uhlíkové řešení je vhodné do malých kuchyní bez oken či všude tam, kde nelze zřídit odtah pro klasický odtahový odsavač par.

2) s odvodem ven - Využívá se ventilační šachta, komín či světlík. Odtahové potrubí by mělo být co nejkratší a s minimem ohybů. Trubky by měly být z materiálu, který je uvnitř hladký. Při použití spirálových hadic dochází ke snížení výkonu a zvýšení hluku odsavače. Sklon potrubí se doporučuje 2 º směrem dolů. Drobná rada – pro zachování optimálního výkonu a malé hlučnosti je třeba, aby byl průměr odtahu stejný jako průměr vývodu digestoře. Odtahové digestoře nemusejí mít žádný recirkulační filtr. Za některých okolností je však vhodné jej použít. Nevýhodou tohoto typu odsavače totiž je, že vyhání ven i teplo, čemuž lze při použití necirkulačního filtru zabránit.

Materiálové alternativy: U digestoře můžete volit z mnoha barev a materiálů. Volit můžete z plastu, nerezi, mědi nebo například povrchově tvrzeného aluminiového plechu, který má vysokou odolnost proti otiskům prstů. Tento aluminiový plech, kterým jsou digestoře opláštěné, je vyroben speciální metodou, která plech povrchově vytvrzuje. Jeho veliká přednost, kterou je odolnost proti otiskům prstů a vysoká odolnost povrchu vůči otěru a poškrábání, má za následek velmi snadnou údržbu. Navíc se vyrábí i ve velmi efektivním saténově matném vzhledu.

Důležitý je výkon: Motory digestoří by měly být výkonné, tedy mít velkou odsávací sílu, ale zároveň by měly maximálně využívat spotřebovávanou energie. Tomu pomáhají stínové pólové nástavce, díky nimž lze lépe zaměřit, odkud se má horký vzduch, pára či pach odsávat. Při stanovení výkonu digestoře bereme v úvahu velikost místnosti a podle toho zvolíme dostatečně výkonný odsavač. Výkon digestoře vypočítáme jednoduše, když znásobíme objem místnosti sedmkrát. Kvalitní odsavač par by měl vzduch v místnosti vyměnit 10–15krát za hodinu. Pokud je kuchyňská část propojena s obývacím prostorem, je potřeba započítat celou plochu a podle ní vybírat výkon motoru digestoře. V menších kuchyních je paradoxně potřeba vyměnit vzduch i vícekrát než 10–16krát za hodinu, a je tedy lepší volit výkonnější digestoř. U motorů je důležitým měřítkem hlučnost. Nemělo by platit: čím výkonnější, tím hlučnější! Proto by si měl člověk vybrat takový kuchyňský odsavač par, který je vybaven například pomocnou kovovou podpěrou motoru s gumovou ucpávkou, která v kombinaci s antivibrační podložkou oddělující motor od stěn odsavače a snižuje vnější hluk a vibrace. V neposlední řadě je třeba si při výběr všímat filtrů. Ideální jsou moderní filtry poslední generace, známé jako modulární hliníkové filtry, které jsou upraveny anodickou oxidací. Tento chemický proces dosahuje toho, že se používáním nezhoršuje kvalita vnější strany, ani když jsou vystaveny tuku nebo čistícím prostředkům.

Vkusný design: Když už si člověk novou digestoř vybírá, měl by vědět, že se kromě klasických vyrábějí již kuchyňské odsavače s exkluzivním systémem ovládání s dotykovými senzory. Ty jsou navrženy tak, aby zvýraznily svůj nadčasový design, a zároveň uživateli usnadnily používání. Vězte, že špatně zvolená digestoř může jinak dobře zvolenou kuchyňskou linku shodit. Hezký designový kousek ji naopak povznese o třídu výš.

Správné umístění digestoře v kuchyni: Aby odsavač pracoval tak, jak má, měli byste vědět pár drobností. Předně důležitá je vzdálenost digestoře od pracovní desky. U plynové desky se doporučuje 75 cm, u elektrické 65 cm. Varná plocha by měla být užší než digestoř (např. 60cm varná deska = 90cm digestoř). Pět minut před tím, než začnete vařit, odsavač zapněte – v kuchyni vznikne žádoucí podtlak, který urychlí tah. Zavřete okna i dveře v blízkosti digestoře a během odsávání nevětrejte. V opačném případě ulpívá tuk na nábytku. Při fritování pod zapnutým odsavačem buďte obezřetní, protože tuk může velice rychle a nečekaně vzplanout. Co se nedoporučuje vůbec, je flambování! A pochopitelně nezapomínejte na čištění a údržbu digestoře.

Zdroj: http://bydleni.atlas.cz, www.rady-testy.cz, www.datart.cz,

Autor: Jarmila Kovaříková [10989]

Partner
Reklama